15 de maig 2008

De com la manca de context condueix a equivocs...

... o simplement a la manipulació més descarada

Una de les claus del periodisme és sense dubte la contextualització de les informacions, de manera que aquestes siguin comprensibles per l'audiència, que no té perquè conèixer la totalitat de les informacions que reflexen a diari els mitjans. Crec que el periodista té com a funció primera posar en un context clar allò del que parla. Per això em va sorprendre ahir la lectura d'una notícia a El País on s'explicaven les subensions que la Generalitat ha aportat enguany a l'escola bressola, que és la xarxa d'escoles en llengua catalana que hi ha a la Catalunya Nord.


"La Bressola" és una xarxa d'escoles en català privada instalada a la Catalunya Nord que viu de donacions i subvencions, doncs l'Estat Francès no contempla l'educació pública en cap altre llengua que no sigui la francesa, com ocorria a la part sud del Principat durant el franquisme. Per molt que el català sigui la llengua pròpia de la Catalunya Nord ( Departament dels Pirineus Orientals) i de fet aquest territori en sigui el seu bressol històric, la seva situació és extremadament precària per molt que a dia d'avui sigui la llengua materna d'un terç població. Per tant, la labor de la bressola és fonamental per salvaguardar la llengua catalana en un dels territoris on és parla i sempre s'ha parlat, i des de la seva fundació cada cop són més els pares que matriculen als seus fills en aquestes escoles. Tampoc és d'estranyar que el departament pertinent Generalitat ajudi a aquesta institució, ja que amb la minsa ajuda de l'Estat Francès - a qui poc li interessen les bressoles- aquestes no poden funcionar.

De tot això que he comentat, cap paraula en diu l'article que firma Miquel Noguer a El País, que personifica la subvenció en l'encara líder d'ERC i vicepresident català Carod-Rovira i en tot moment explica que aquestes escoles es troben " a França" sense especificar que es troben en un territori de parla catalana on les institucions no s'encarreguen de salvaguardar la llengua, per molt que la població i fins i tot els seus representants vulguin major protecció pel català. Sense menció a la catalanitat del Rossellò, a les traves del centralisme francès, ni al fet que és natural que un govern subvencioni escoles a l'exterior - com fa Espanya o França amb els seus respectius Liceus-, a un profà en la matèria les crítiques d'un parlamentari del PP que sí que recull l'article li resulten més que encertades. Aquestes són que la Generalitat "se queje de la falta de recursos del actual sistema de financiación y al mismo tiempo financie actividades docentes en un país como Francia, con mayor renta per cápita que España (...) destinar este dinero a acabar con los barracones en Cataluña."

Molt mal periodisme o mala folla amb intencionalitat nacionalista espanyola... que fa o no fa, és el mateix...