Els internautes xinesos d'arreu del món s'han revolucionat davant l'onada mediàtica sobre la repressió de la República Popular de la Xina sobre el poble tibetà i han buscat evidències d'una suposada manipulació dels mitjans occidentals. Resulta que la majoria d'imatges colpidores sobre la repressió sobre les protestes al Tíbet són en realitat imatges preses a d' altres països, el Nepal i l'Índia sobretot, on la polícia també ha actuat sobre les protestes tibetanes.
És innegable que la Xina exerciex una brutal ocupació sobre el Tíbet, però a la vista de les moltes evidències gràfiques que han aportat els internautes xinesos, queda clar que els mitjans occidentals MANIPULEN la informació: a) degut a que no tenen imatges reals del Tíbet i necessiten omplir-ho gràficament com sigui saltant-se tots els codis deontològics b) perquè els interessa atacar a la Xina per motius ideològics/comercials
... que cadascú trii l'opció que cregui més correcte...
La novaparla (Newspeak en anglès) és una llenguafictícia que apareix a la famosa novel·la de George Orwell1984. Orwell n'hi va incloure també un assaig en forma d'apèndix al final del llibre, on se n'expliquen els principis bàsics. (...) a idea bàsica rere la novaparla és eliminar tots els matisos de significat del llenguatge, deixant només dicotomies (plaer i dolor, felicitat i pena, bon pensaments i mals pensaments, a la novel·la crimsdepensa o crim de pensament), que reforcen la idea de la dominació total per part de l'Estat. (...) Possiblement, Orwell devia prendre com a model els eslògans de la propaganda política de masses, perfeccionada pel règim soviètic i el règim nazi, frases buides de sentit que es repetien fins a esdevenir una finalitat en elles mateixes.
Per altra banda, l'empobriment de les idees i del llenguatge també afecta els sistemes polítics participatius. La retòrica política d'aquests sistemes tendeix a reproduir clixés i seguir modes, a la manera de la propaganda comercial, i acaba incorporant els elements que podríem anomenar "contra-sistema" tot buidant-los fins a cert punt de significat. És el cas de frases gastades usades sense context com "respectuós amb el medi ambient", o eufemismes com "danys col·laterals" per "mort de civils no bel·ligerants".
Per exemple, Chomsky ha exposat com la retórica política del govern dels Estats Units porta de vegades a sistuacions anàlogues a la novaparla, fins al punt que l'exposició de punts de vista oposats a la política americana esdevé impossible.
Vistes experiències anteriors - certa Memòria, bàsicament xD - intentarè ser una mica seriós en aquest bloc ( altre cosa és que ho aconsegueixi...) així que qui vulguin atormentar-se amb paranoies meves, l'emplaço al meu bloc original.
1 comentari:
parlant de manipulació...
exigeixo que mostris al món el teu bloc REAL, com he fet jo, sense amagar vergonyes alienes i personals de tot el que s'ha escrit fins ara
jojojo
Publica un comentari a l'entrada